V 200 obciach sa tento rok zrealizujú protipovodňové opatrenia

20.03.2011 Sabinov

Nižný Slavkov 20. marca (TASR) – Počas tohto roka sa v 200 mestách a obciach z celého Slovenska budú realizovať protipovodňové opatrenia. Jednotlivé samosprávy boli totiž úspešné v Prvom realizačnom projekte (1.RP) Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny a ich zástupcovia sa dnes stretli v Nižnom Slavkove (okres Sabinov).
Na stretnutí sa zúčastnila aj predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, aby si na vlastné oči pozrela, ako projekt povodňovej prevencie funguje práve v obci Nižný Slavkov.
\"Krajina je porušená, jediná možnosť je začať ju opravovať, musíme túto krajinu postupne dávať do poriadku. Projekty poznám dávnejšie, vodu musíme zachytávať úplne hore, aby so sebou neťahala všetky kamene, konáre, dreviny a vymývala korytá,\" konštatovala po obhliadke Radičová. Podľa nej musia spolupracovať vodohospodári, obce a vlastníci lesov.
\"My sme stanovili štyri jasné kritériá na výber obcí do prvého kola programu. Je to miera povodní, frekvencia povodní, miera nezamestnanosti a umiestnenie obcí na horných tokoch. Prihlásilo sa vyše 830 obcí, 200 úspešných vybral počítač,\" doplnila Radičová. Projekt počíta s vytvorením 2500 pracovných miest a 2000 sezónnych pracovných miest.
\"Základným cieľom projektu je v 200 obciach tento rok zrealizovať vodozádržné opatrenia s obsahom šesť miliónov kubíkov. To znamená že to jednorazovo pri väčších dažďoch zachytí toľko vody, tá sa vlastne vsakuje do pôdy a vyparuje do atmosféry. Pri dažďoch to vracia vodu do tzv. malých vodných cyklov,\" objasnil manažér projektu Michal Kravčík.
Štartovacie projekty boli v 23 obciach realizované v minulom roku. V roku 2011 by sa do tohto projektu malo investovať zhruba 24 miliónov eur, 19 miliónov eur poputuje zo štátneho rozpočtu a zvyšných približne 5 miliónov eur je z Európskeho sociálneho fondu. V ďalších rokoch sa bude v projekte pokračovať, podľa Kravčíka by mal byť celý program revitalizácie krajiny realizovaný v horizonte 6 až 10 rokov. \"1.RP tvorí 2,4 % z celkového alokovaného objemu na celý program,\" doplnil.
\"Najväčšia hustota vybraných obcí z tých 200 je oblasť Kysúc, tam je veľmi vážna situácia. A druhá oblasť sú Levočské vrchy a Čergov,\" doplnil Kravčík. Opatrenia, ktoré sa budú v jednotlivých obciach realizovať, prispejú k zvýšeniu zásob vodných zdrojov v krajine a zlepšia ich kvalitu, znížia erózne procesy v poškodenej krajine, posilnia ukladanie uhlíka v pôde a vegetácii. Očakáva sa, že už tie projekty, ktoré sa zrealizujú do júna 2011, významným spôsobom prispejú k ochrane pred povodňami na lokálnej úrovni počas letných lejakov. 
 

Vyberte región